Even een poosje niet lekker in je vel zitten is geen probleem want dat hoort bij het leven. Maar wat als je al een tijdje niet lekker in je vel zit?

De reden hiervan kan heel divers zijn. Bij veel mensen spelen hier a specifieke klacht(en) een grote rol. Je hebt daadwerkelijk klachten, maar de huisarts of specialist in het ziekenhuis kan niets vinden. Veel van dit soort klachten zijn stress gerelateerd. Als gevolg hiervan nemen we minder de tijd voor rust en herstel, bewegen minder en worden we minder kieskeurig met wat we eten en drinken. Ook gaat de kwaliteit van slapen  er meestal  niet op vooruit.

Onze voorouders uit de oertijd ervoeren ook stress, b.v als ze honger hadden, ze achterna werden gezeten door een beer of zich wilde voortplanten. Het basis stressysteem zoals dit ook bij onze voorouders z’n werk deed, is nog steeds in ons aanwezig. Er wordt adrenaline aangemaakt, wat hooguit 30 sec in ons lijf aanwezig is en daarna neemt het stresshormoon cortisol het over. Een mooi hormoon, Cortisol, hierdoor worden we ondermeer wakker ‘s ochtends en kunnen we het wat langer volhouden in stressvolle situaties. Onze voorouders voelden best goed aan dat ze daarna moesten rusten om te herstellen om zo te kunnen overleven.

Wij in de huidige tijd vergeten dikwijls onze rust te pakken. Dit betekent continu een te hoog gehalte aan Cortisol in ons lijf. Echter een continu aanwezig te hoog gehalte van dit hormoon zorgt voor schade en uitputting. We slapen slechter, gaan meer naar zoet ( dus suikers ) zoeken, met het gevolg dat we minder goed gaan eten en hierdoor raken we sneller vermoeid en hebben we meer zoet nodig. Tevens gaan we vaak minder goed bewegen. Het is eigenlijk een vicieuze cirkel. 

Als deze situatie al een geruime tijd aanhoudt, gaat dit uiteindelijk voor echte klachten zorgen. Specifieke klachten zoals een stijve onderrug, oprispend maagzuur, vermoeidheid hoofdpijn zijn een aantal klachten die zich kunnen voordoen. Als negatieve stress landurig een rol speelt ligt ook een burn-out op de loer. Onze energie is dan letterlijk opgebrand.

Waar veel mensen zich niet altijd van bewust zijn, is dat ze de weg naar vitaliteit (lekker in je vel zitten ) zelf in de hand hebben.

Als vitaalcoach ondersteun ik mensen/jou in hun/je zoektocht naar deze bewustwording en balans.

Facts about vitality.