What’s on your mind? A lot

We worden tegenwoordig overspoeld met prikkels, alleen onze smartphone neemt je al bijna 16 uur per dag mee over de hele wereld. We werken, studeren, onderhouden sociale contacten, hebben relaties, etc Veel klachten die mensen ondervinden, waar de huisarts of specialist niets bij kan vinden, worden vaak gekoppeld aan stress.

Ons hoofd staat veel op ‘aan’. Ondanks alle ontwikkelingen van de huidige tijd, is ons basis stresssysteem nog bijna identiek aan dat van onze voorouders uit de oertijd. Hun basis stresssysteem ging aan als ze honger of dorst hadden, opgejaagd werden of zich wilde voortplanten. Een hele keten in ons systeem werd op deze manier aangezet waarbij hormonen ook een grote rol speelde. Dit was en is voor ons nog steeds, een mooi systeem om te overleven. Echter, er is een groot verschil met de huidige tijd en die van onze voorouders, zij namen ook de tijd om te rusten en te herstellen.

Wij nemen niet of nauwelijks de tijd om te herstellen. Dit betekent dat we vaak een te hoog gehalte aan stresshormonen in ons lijf hebben. Één van de bekendste hiervan is het stresshormoon Cortisol. Een te hoog Cortisol gehalte in ons bloed zorgt er o.a voor dat je minder goed slaapt, je bloedsuiker continu te hoog is en je imuunsysteem minder goed werkt. Dit kan op termijn daadwerkelijk specifieke klachten opleveren. Obesitas, suikerziekte type 2, onderrugklachten, korte lontjes en in steeds meer gevallen zelfs tot een burnout. Dit wil je uiteraard voorkomen.

De Vitaalcoach maakt jou bewust van waar jij negatieve stress van krijgt. Hij reikt je handvatten aan om hiermee om te gaan. 

Facts about mind.